Grå och Grön Starr

Vid operation av grå starr får man nästan alltid bättre syn. Vid operation av grön starr blir synen inte bättre, men ögontrycket minskar och därmed även risken för ytterligare synförsämring.
 

Grå starr (katarakt) är en grumling i ögats lins. Varför grumlingen uppkommer är inte känt men solens ultravioletta (uv-) ljus  anses ha betydelse. Behandlingen utgörs av en för patienten enkel 10-minuters operation. Bo Andersén är en av Sveriges mest erfarna ögonkirurger och har utfört över 25000 operationer av grå starr. Operationerna sker hos Capio Ögon mest på Ö. Hamngatan 52 (Medocular) men även på Lilla Bommen 6 (Scanloc). 

Grön starr (glaukom) är en sjukdom som drabbar synnerven. En uppkommen synskada av grön starr går inte att förbättra, utan all diagnostik och behandling syftar till att förebygga skada. Därför är det viktigt att upptäcka grön starr så tidigt som möjligt. Personer över 40 års ålder och som har släktingar som har grön starr bör gå på regelbundna kontroller. Behandlingen av grön starr består av ögondroppar, laserbehandling eller operation. Alla åtgärder syftar dock endast till att sänka ögats tryck, någon synförbättrande åtgärd finns inte för en redan uppkommen glaukomskada. Hos Ögonexperterna finns all nödvändig utrustning för god glaukomdiagnostik. 

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.